Zielona herbata |
Biała herbata |
Czarna herbata – rodzaj
herbaty, która jest bardziej utleniona niż herbata ulung,
żółta, biała i zielona. Czarna herbata ma na ogół
mocniejszy smak niż inne herbaty. Wszystkie cztery rodzaje
wytwarza się z liści krzewu (lub małego drzewa) Camellia
sinensis, z jednej z dwóch głównych odmian tego gatunku -
chińskiej odmiany drobnolistnej (C. sinensis var.
sinensis), stosowanej do większości innych rodzajów herbat
oraz odmianę assamską o dużych liściach (C. sinensis var.
assamica), która była tradycyjnie używana głównie do
produkcji czarnej herbaty. W Chinach, skąd pochodzi czarna herbata, napój nazywa się „czerwoną herbatą”, ze względu na kolor, jaki uzyskują odpowiednio przetwarzane utlenione liście[2]. Oprócz Chin, krajami produkcji czarnej herbaty są również: Sri Lanka, Indie, Kenia, Malawi, Argentyna, Indonezja, Wietnam i Turcja. Podczas gdy zielona herbata zwykle traci swój smak w ciągu roku, czarna herbata zachowuje swoje walory przez kilka lat. Z tego powodu od dawna była przedmiotem handlu, a sprasowane „cegły” czarnej herbaty służyły jeszcze w XIX wieku jako forma waluty w Mongolii, Tybecie i na Syberii. Czarna herbata jest jednym z głównych produktów w światowym obrocie handlowym. |
|
Herbata owocowa nie jest
herbatą w dosłownym tego słowa znaczenia. Klasyczne,
dobrej jakości herbaty owocowe nie zawierają bowiem liści
herbaty, a jedynie susz z owoców lub ich suszone kawałki. To właśnie odróżnia je od aromatyzowanej czarnej herbaty, w składzie której dominują liście herbaty, nie ma zaś - albo jest ich bardzo niewiele - suszonych owocowych dodatków. Herbaty owocowe dostępne są w różnej postaci. Najczęściej spotyka się je w torebkach lub w postaci sypanej - te ostatnie dostępne są przede wszystkim w herbaciarniach i sklepach specjalizujących się w sprzedaży herbat. W sklepach spożywczych można natomiast często spotkać również herbaty owocowe w formie instant, czyli granulek, które całkowicie rozpuszczają się pod wpływem ciepłej wody. Nazwa jest myląca: nie jest to bowiem herbata, lecz napój o konkretnym smaku. |